Не е тайна, че американците консумират твърде много захар. С нарастването на затлъстяване, много хора посочват захарта като основен виновник. Но вината изяло на захарта ли е? Противно на това, което ще си помислите, не всички видове захар са в списъка с врени храни


Каква е истината за захарта?

Въглехидратите са различни комбинации от захар, а всички въглехидрати водят до секреция на инсулин, който е основният компонент за наддаване на тегло, висок холестерол, високо кръвно налягане и диабет.

Глюкозата (която съставлява захароза или разтворима захар и високо фруктозен сироп) причинява незабавен скок на инсулина, докато фруктозата (естествено срещаща се захар) води по-забавено освобождаване на инсулин.

Тази забавена инсулинова реакция се случва, защото естествената захар е съчетан сама по себе си с фибри, вода, антиоксиданти, витамини, минерали и други хранителни вещества, които забавят освобождаването на тази захар в кръвния поток.


“Добра” захар срещу “лоша” захар

Следователно, когато разглеждаме общото съдържание на въглехидрати в храната, че трябва да обърнем внимание на разтворимите фибри, тъй като това ще намали инсулиновия ефект, като забави абсорбцията на захарта.

Сега, след като знаете, че са естествени или „добри“ захари и добавени или „лоши“ захари, въпросът е: Какво се счита за добра (естествено срещаща се) и лоша (добавена) захар?

Естествено срещащите се захари са тези захари, които вече се срещат естествено в храните – като мляко (лактоза) и плодове (фруктоза).

Добавените захари – тези, от коитотрябва да ядем минимално – могат да бъдат намерени вразтворимата захар, мед или сироп с високо съдържание на фруктоза. Те се наричат „добавени“, защото се добавят по време на преработка, готвене или подготовка на храната.

И двата вида ще увеличат кръвната ви захар, но добавената захар обикновено я увеличава повече – например, яденето на една ябълка не е толкова вредно за вашето здраве, колкото пиенето на газирана напитка. Това е така, защото захарта в ябълката е съчетана с фибри, която спомага за забавяне на захарния скок.

От друга страна директният сблъсък с газираното, който отнема само няколко секунди за пиене и има нулево съдържание на фибри или други хранителни качества, напълно ще взриви кръвната Ви захар.

Някои храни, като плодовото кисело мляко и шоколадово мляко, имат както натурална, така и добавена захар. Те съдържат лактоза, която се намира в обикновеното кисело мляко или млякото, с добавена захар от добавените аромати.

Когато избирате най-полезните захари, които да включите в диетата си, внимавайте да се съсредоточите върху естествените захари – фруктоза и лактоза – и да изхвърлите храните, които съдържат захароза и високо фруктозен сироп.


Ето няколко предложения на храни, които съдържат естествени захари:

   Млечните продукти като млякото и йогурт-а съдържат лактоза, която е направена от глюкоза и галактоза. Но те са пълни и с протеини и разнообразие от витамини и минерали, които могат да помогнат на тялото повече време, за да обработи захарта.
   Плодовете съдържат фруктоза, но фибрите, което забавят абсорбцията на захарта. Плодовете също съдържат витамини и минерали, които правят плода друг здравословен избор за вашата диета.
   Някои зеленчуци и кореноплодни зеленчуци – като моркови, цвекло, сладки картофи, картофи и пащърнак – също съдържат естествени захари и както плодовете, те имат по-голяма хранителна стойност от храни с добавена захар.

Разделянето на естествените или добри захари от преработените храни, които са пълни с добавена захар (а именно високо-фруктозен сироп и захароза), могат да ви помогнат да се почувствате по-добре и да подобрите цялостното си здраве. Добавената захар, като например в сладките неща и газираните напитки, ви карат да приемате още повече от тях, без дори да го осъзнавате, вкусът ви харесва, и постепенно това води до пристрастяване. Ето защо ви съветваме, когато имате нужда от сладко, да го замествате със здравословни алтернативи. Ако плодовете (в които вече разбрахме има достатъчно захар) не са вашето нещо, винаги може да си приготвите нещо сами – интернет пространството вече прелива от здравословни рецепти, които са бързи и лесни.


Никога не е късно да промените начина си на живот, достатъчно е само да започнете да го искате.