Осъзнах, че имам привилегията, да съм човек,който по някакъв начин успява да стане рано и да свърши повечето от задачите си преди 9 сутринта. Много от хората изпитват трудности със ставането рано сутрин. Повечето от тях са уморени, работят дълги часове и телата им обикновено имат нужда от повече почивка и това е напълно нормално. Единственото нещо, което е гадно, е че пропускат страхотните съвети за това ,как да увеличат своята продуктивност през седмицата и да направят уикенда си много по-лесен и приятен.

Ето защо днес реших да направя списък от полезни съвети – съвети за това как да увеличите продуктивността си, независимо от времето, с което разполагате, преди петък, за да имате страхотен уикенд.

Всяка неделя вечер до 23:59 вече съм приключила списъка си със задачи за предстоящата седмица, които са почти винаги едни и същи основни неща. На теория е хубаво да нямам работа вкъщи всеки ден, но често означава, че отлагам малкото бедствие като мен самата и в крайна сметка имам много работа, която трябва да направя в неделя сутрин (което е буквално най-лошото време за работа – неделите са за дрямка и палачинки, а не за вършене на работа). Така че в допълнение към всички малки неща, които правя сутрин, за да имам един забавнен и спокоен уикенд, правя куп неща по време на седмицата. Ето пет неща, които можете да направите до петък, ако искате да си подарите спокоен, приятен и лежерен уикенд.

  1. Направете план за задачите си

Работата, която трябва да сте свършили в понеделник сутрин или както при мен – неделя вечер е хубаво да я разпределите през седмицата, вместо да я оставяте за уикенда. Хубаво е да имаме достатъчно време между „Трябва да направя” и „Тази задача вече трябва да е направена”, но сроковете винаги са подли и идват по-бързо, отколкото си мислите. Поставете си всички тези цели преди петък следобед. Представете си, че срокът им е тогава и че шефът ви или професорът ще ви дишат врата, чакайки ги до 16:00 петък. Ще се почувствате толкова доволни, че сте успели да си осигурите няколко дни, в които спокойно да си починете уикенда преди действително да изтече срока.

2. Планирайте какво трябва да направите дни напред.

Това означава планиране на нещата, които трябва да направите, като закупуване на храна и тоалетна хартия, плащане на сметки, измиване на колата или каквото и да е друго нещо, което трябва да се направи, което не е задължително. Това е технически вашето свободно време, така че е хубаво, че не сте на работа или в клас – но определено ще искате да имате план за действие, за да направите не толкова забавни неща, направени по бърз и ефективен начин, така че можете да преминете към по-забавните части на уикенда, като излизане с приятели или наваксване на гледа по Netflix.

3. Вземете някои от нещата, които трябва да се правят през седмицата, дори и да не сте го планирали

Ако имате свободен час , въпреки че може да се изкушите да лежите на дивана и да скролвате Twitter, опитайте се да отметнете едно или две неща от ангажиментите си. Пример: приятелят ви е извън града този уикенд , така че вместо да пазарувате в магазина за хранителни стоки в неделя (както направихме миналата седмица, напомняйки ми, че пазаруването на хранителни стоки в неделя не е толкова забавно, колкото готвене на закуска по обяд и гледане на филми), го направете вечерта, когато се прибирате от работа Да, малко късно е да имате желание да сте в магазина, но е приятно, да го направите за времето, което и без това щяхме да се се мотаете вкъщи. Сега, този уикенд ще имате време, за да се насладите на времето си по всякакъв начин.

4. Постарайте се да държите нещата в ред вкъщи ( възможно най-често )

Това е подобно на горното, но малко по-специфично- за почистване. Майка ми винаги ми напомня, че ако просто почистя/подредя след себе си, няма да се налага да чистя с часове в един ден. Ако през цялата седмица оставям прах върху всички мебели или не избърсвам душа и тоалетна всеки ден, в края на седмицата ще бъде много по-неприятно, отколкото на момента, когато мога да го почистя бързо, вместо да отделям часове за дълбоко почистване. Дори когато съм заета през седмицата, се опитвам да не бързам толкова много, че да не ми остава време да си измия чинията, която съм използвала или да избърша разлято кафе на масата, или да пренебрегна прахта на нощното шкафче, която видях, когато се събудих. Правя всичко, за да избегна натрупването и чистенето в събота, когато е ден за релакс, не мисля, че съм способна на цял ден за почистване.

Разбира се, това не винаги е реалистично, тъй като хората са заети и доброто и правилно почистването отнема няколко дни понякога. Но мисля, че е необходимо веднъж месечно основно почистване, а през останалото време просто да поддържате добра хигиена.

След седмица, изпълнена със стрес и напрежение, тялото ви заслужава малко удоволствие. Посетете спа център,за да се поглезете с терапевтичен масаж на цялото тяло или се разходете из природата – чистият въздух действа изключително благоприятно не само на тялото ви, но и на ума. Ще се заредите изключително положително и определено ще забравите всички неприятни емоции и мисли поне за момент.