Ламбда сонда измерва количеството кислород в отработените газове и изпраща тази информация до компютъра на автомобила.

По-строгият екологичен контрол и изискването за създаване на по-малко замърсяване доведоха до много по-сложни автомобилни изпускателни системи. Един от компонентите на тези системи е кислородният сензор или ламбда сонда.В зависимост от марката и модела, който шофирате, бихте могли да имате един или повече кислородни сензора в изпускателната система.

Този ​​сензор измерва количеството на кислорода в отработените газове и изпраща тази информация до компютъра на колата.Компютърът след това работи, ако двигателят работи твърде много или твърде малко (твърде много въздух ) и се настройва, за да компенсира.

Тъй като сензорите са изложени на много високи температури, когато двигателят работи, дори ако автомобилът е паркиран и работи на празен ход, те ще започнат да се влошават с течение на времето.

Освен силната топлина, сензорите могат да бъдат засегнати и от замърсители от изгорели газове, прекомерни количества неизгоряло гориво в системата и други неща.Важно е собствениците на превозни средства да знаят, че тези сензори в колата не траят вечно.

Кислородните сензори издържат между 80 000 и 100 000 километра.Въпреки това, ако двигателят ви се поддържа правилно, сензорите могат да издържат по-дълго. Повечето автомобили с по-нов модел нямат препоръчителен интервал за смяна на кислородните сензори, въпреки че производителите на сензори твърдят, че подмяната им при голям пробег е добър начин да се осигури максимална производителност и икономия на горивото.

Въпреки че повечето собственици на автомобили няма да знаят кога сензорите са дефектни, особено ако нямат някакви кодове, които биха могли да подскажат за повреда, свързана с кислородния сензор, има някои общи признаци, за които трябва да внимавате: когато двигателят работи на празен ход, увеличена консумация на гориво, загуба на мощност от двигателя или бавна работа на двигателя.

Ако изпитвате някое от тези неща, важно е да проверите колата си и при необходимост да смените сензорите. Неизправният ламбда сонда може да доведе до преждевременна повреда на скъпи части от двигателната система. Когато подменяте кислороден сензор, важно е да използвате същия като оригинала.

Препоръчително е да закарате автомобила си в акредитиран сервиз, където механикът може да прочете произхода на сензора за кислород с инструмент за сканиране.

Кислородните сензори са невероятно здрави, като се има предвид работната им среда – но се износват и в крайна сметка трябва да бъдат заменени. Помолете вашия механик да провери сензорите по време на редовните ви сервизни услуги. Единственият начин да разберете дали кислородните сензори вършат своята работа е да ги инспектирате редовно.

Възможно е също да има ползи от периодичната смяна на сензорите за превантивна поддръжка. Замяната на стария ламбда сонда, който е станал муден, може да възстанови максималната ефективност на горивото, да сведе до минимум емисиите на отработени газове и да удължи живота на конвертора.