Чудели ли сте бутона, разположен на черната топка за скоростен лост във вашата кола какво прави? Този бутон е известен като overdrive (O / D) и регулира зъбната система на вашето автоматично превозно средство. Може би се чудите защо съществува такава опция – купили сте си  автоматично превозно средство, така че да не се налага да се занимавате с този тип механична смяна, нали? Въпреки удобството на автоматичното превозно средство, малко ръчна работа с използването на O / D има полезна цел и ще ви бъде от полза, ако научите какво прави и как да го използвате.


И така, какво прави?

Краткият отговор на това, което O / D прави е, че ви спестява пари за гориво. Когато O / D е включен, вашата трансмисия понижава оборотите в минута (RPM) на двигателя, за да работи по-малко за постигане на същата работа. Ще забележите, че ако изминете 10 мили нагоре по хълма, вашето превозно средство е принудено да положи много усилия. В резултат на това горивото ви ще се изпрари много по-бързо, отколкото ако карате по равен път за същите 10 мили. По-малко работа се равнява на по-добра икономия на гориво.

Може би се чудите защо колата ви има тази опция, а някои от колите на вашите приятели не. Вместо това по-новите превозни средства автоматично включват овърдрайв, когато скоростта надвишава 45 мили в час. Само защото автомобилът ви има физически бутон, не означава, че е труден или сложен за използване, през повечето време е толкова просто, колкото включването на радиото.


Как да включа O / D ?

Основната настройка на вашето автоматично превозно средство е да използвате тази функция, когато е възможно, следователно, натискането на бутона за овърдрайв всъщност ще изключи функцията за овърдрайв на автомобилите. Препоръчва се всеки път, когато управлявате автомобила си, да оставите овердрайв включен. Винаги, когато е включен овърдрайв, спестявате пари от бензин, защото колата ви е по-ефективна и прави повече с по-малко усилия.


Ако ми пести пари, защо да го изключвам?

Производителите на превозни средства включват тази O / D функция за теглене и изкачване на хълмове. Когато вашето превозно средство участва в усилена дейност, искате да използвате пълната мощност на вашия автомобил, като увеличите въртящия му момент. Увеличаването на въртящия момент и позволяването на вашия автомобил да работи с пълния си потенциал ще намали щетите, които могат да бъдат причинени на вашия автомобил от теглене и генериране на топлина.


Какви са оборотите и въртящият момент и как влияят на O / D?

Оборотите в минута са общите завъртания на 360 °, които коляновият вал на двигателя може да извърши в рамките на 60 секунди. Вероятно сте виждали брояча на оборотите на таблото си; този измервателен уред може да бъде разпознат по част от измервателя, засенчена в червено. Червеният цвят показваше каква е всъщност “опасната зона” или ниво, на което не бива да се прекачвате, без да превключвате в по-висока предавка. Колкото по-високи са оборотите, толкова по-трудно работи колата, за да изпълнява желаната от вас скорост и мощност. O / D малко прилича на ръчен регулатор, който казва на автомобила ви да го направи по-лесно.

Общата мощност на вашата кола „или конска сила“ е сумата, която колата ви е в състояние да постигне за определен период от време. Конската сила може да бъде изчислена чрез умножаване на общите ви обороти и въртящия момент на автомобила. Ако вашето превозно средство работи с превишена скорост, оборотите ще бъдат по-ниски и следователно автомобилът ще има по-малка мощност. При изключване на тази O / D опция мощността на автомобила ще се увеличи. Това означава, че винаги, когато се нуждаете от допълнителен тласък, изключете овърдрайв, но в противен случай направете всичко възможно да го оставите да работи.