Има много съвети за това как да се храним здравословно и ако сме честни, понякога може да се объркате от прекалено многото инфрмация. Особено когато си гладен (т.е. винаги).

Спомняте ли си, когато бяхте дете и яденето беше толкова просто ? Да, това бяха по-прости времена. Сега знанието как да се храним здравословно не изглежда толкова просто. Между диетата, тенденциите за гурме и въртящия се списък на суперхрани, храненето става все по-сложно.


Ще ви покажат как да се храните здравословно по начин, който е лесен за разбиране и всъщност вид забавление.

1. Качете се на борда със средиземноморската диета

Хранете се като турист в Гърция. Залезът над вашия офис не е толкова зашеметяващ, колкото този над егейски плаж, но чиния с риба на скара и пресни зеленчуци и чаша вино е толкова вкусна вкъщи, колкото в Атина, Гърция. Всички здравословни за сърцето мазнини, минерали и антиоксиданти в средиземноморските храни като хумус, зехтин и фета могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания .


2. Проверете етикета за хранителни стойности преди да купите

Колкото повече съставки са, толкова по-вероятно е продуктът да е посетил няколко преработвателни предприятия, в които е смесено нещо изкуствено.

Освен това проверката на етикета е чудесен начин да разберете дали има ненужни съставки в нещо на пръв поглед здравословно. Защото, не, хлябът не се нуждае от добавена захар.


3. Яжте цели храни – тоест храни, които реално бихте могли да отгледате

От земята идва картоф, яйце от кокошка. Непреработените пълноценни храни ще ви донесат най-много ползи. При обработката се извеждат хранителни вещества като антиоксиданти и фибри. По-лошото е, че много преработени храни са склонни да се промъкнат в неща, които всъщност не са необходими като допълнително количество натрий и захар.

Няма нищо лошо в това да се отдадете на случайното желание за преработена храна (понякога на една торба чипс е твърде трудно да се устои!). Но ако се опитвате да пазарувате по-здравословно, гледайте за продуктите, които са минимално обработени.


4. Яжте хрупкави храни

Закуските, които предлагат голяма, удовлетворяваща хрупкавина, когато отхапете от тях – имаме предвид ябълки, целина, грах и ядки, а не чипс.

Колкото повече дъвчете, толкова по-бавно ядете и толкова повече време тялото ви трябва да регистрира пълнота.


5. Яжте по-съзнателно

Когато седнете да хапнете, опитайте да хапвате всяка хапка. Особено първите няколко, защото това са хапките, на които ще се насладите най-много.

След първите няколко хапки има тонизиране на вкусовите рецептори. Това не е единствената причина да го приемате бавно, докато ядете. На мозъка ви отнема около 20 минути, за да осъзнаете, че стомахът ви е пълен.


6. Пийте повече вода

Поддържането на добре хидратирано помага на тялото да функционира правилно и също така помага да не се преяждате. Но не само това, че оставането хидратирани ви предпазва от преяждане. Понякога може да почувствате глад, когато всъщност сте жадни. По принцип, нищо не може да ви стане от пиенето на чаша вода.


7. Не пропускайте хранения

Храненето редовно през целия ден поддържа метаболизма ви да работи с пълна скорост, предотвратява губенето на енергия, държи ви нащрек и фокусиран и може да ви помогне да запазите теглото си стабилно, като предотвратите преяждането при по-късни хранения.

Препоръчително е да се яде на всеки три до четири часа. Ако не го направите, може да срещнете редица неприятни симптоми.

Без енергията, която получавате от неща като въглехидрати, нивата на кръвната ви захар вероятно ще спаднат, което може да ви накара да се почувствате мудни и уморени.


8. Междинно хранене

Между храненията, продължете напред и си похапвайте. Когато имате твърде много време между храненията, без да ядете, е трудно да преминете към следващото си хранене контролирано и да избегнете преяждането.

Тези, които са с високо съдържание на протеини, фибри и сложни въглехидрати, ще ви дадат енергията, която ви е необходима през деня, и ще ви заситят от едно хранене, от друга страна, тези, които са с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и захар, ще ви дадат внезапен скок на кръвната захар, който в крайна сметка ще ви накара да се сринете и ще се почувствате още по-уморени.


9. Поддържайте здравословни закуски под ръка

Можете да съхранявате тези вкусотии в чекмеджетата на бюрото си или тези стимулиращи енергията барчета във вашата фитнес чанта. Простото запазване на купичка с пресни плодове на кухненския плот ще ви донесе лека закуска до следващото здравословно хранене.


10. Премахнете постоянното изкушение от шкафа

Решаването никога повече да не се яде сладко отнема много усилия и може да създаде усещане за лишения. По-реалистична резолюция би било да създаде среда, в която можете да консумирате по-малко сладкиши, без да се налага да разчитате само на силата на воля си.

Ако всичко, което трябва да направите, е да отидете до килера си, просто ще вземете чантата и ще я нападнете. Но да кажем, че трябва да обуете обувките си, да намерите ключовете си и да се закарате до магазина. Мързелът ще възтържествува. (Да, понякога леността е добро нещо!)


11. Изберете истински плод над „плодов аромат“.

Виждането на аромат на етикет е знак, че храната е била лишена от истинския си вкус и е изфабрикувана, която е заменена. Естествено означава само добавката, идваща от растение или животно, което може да не е толкова здравословно, колкото звучи. Учените създават аромати, използвайки бактерии и ги наричат„ естествени”.