Зеленият чай матча стана изключително популярен през последните години. В САЩ, а вече и в България, лате от мача зелен чай изскачат навсякъде из модерните кафенета и дори можете да намерите мача в различни напитки в менюто на Starbucks, от Green Tea Latte, Green Tea Crème Frappuccino до Matcha Lemonade!


Матча зелен чай на прах се възползва като напитка или като маска за лице, включително отслабване и други здравословни ползи.

Знаете ли, че има много невероятни ползи за здравето от матча чая, който го поставя в своя собствен клас над обикновения зелен чай?

Всъщност трябва да изпиете 10 до 15 чаши обикновен зелен чай, за да изравни хранителните вещества в една чаша матча!


Какво е Матча?

Матча е специален вид прах зелен чай, който се отглежда и преработва най-вече в Япония.

Първите семена и храсти от зелен чай всъщност са донесени в Япония от японски будистки монах, който се завръща от пътуванията си в Китай през 1191 г. сл. Н. Е. Младият монах използвал опита си в отглеждането и пиенето на зелен чай, за да разработи ритуала за медитация около пиенето на чай в рамките на своята Будистка монашеска общност. Популярността на пиенето на матча чай се разпространи из Япония, след като самураите го приемат в ежедневната си практика.

Matcha зелен чай се отделя от обикновените зелени чайове по начина, по който се отглежда и обработва. Листата на зеления чай са засенчени от слънцето през последните няколко седмици от растежа им, за да стимулират увеличаване на производството на хлорофил в листата, създавайки прекрасния му зелен цвят.

Най-добрите листа се берат ръчно за първокласно качество. След това листата се запарват и изсушават, след което внимателно се смилат с каменни шлифовъчни колела, за да се получи фин прах.


Ползи за здравето на зеления чай Матча

1. Насърчава загуба на тегло

Матча е най-добрият хранителен източник на антиоксиданти, известни като катехини. Постоянната консумация на катехини води до намаляване на телесните мазнини и потенциално предотвратяване и подобряване на много заболявания, включително затлъстяване.

Пиенето на матча няма да доведе магически до отслабване без други здравословни промени в диетата, но може да засили метаболизма ви и да ви помогне да отслабнете по-бързо.


2. Богат на антиоксиданти за борба с рака

Проучванията показват, че постоянната консумация на зелен чай може да намали риска от рак, като рак на гърдата и рак на дебелото черво и ректума.

Зеленият чай Matcha съдържа високи нива на антиоксиданти, особено EGCG и ЕКГ, които са способни да се борят със свободните радикали и да ни предпазват от увреждане на свободните радикали. Зеленият чай Matcha също съдържа мощен клас антиоксидант, известен като катехини, който може да ви предпази от увреждане, причинено от вредното UV лъчение на слънцето, и да подобри функцията на вашата имунна система.


3. Подобрява фокуса и концентрацията

Едно от основните ползи за здравето на матча зеления чай се дължи на високата му концентрация на L-теанин, аминокиселина, която подобрява креативността, ученето и паметта. По-високо ниво на L-теанин също насърчава алфа вълните в мозъка ви, което създава спокойно, но предупредително психическо състояние, което продължава по-дълго.


4. Увеличаване на енергията

Кофеинът, който се намира в зеления чай матча, предлага по-спокойна и трайна енергия или „зенергия“. Той предлага много от същите предимства на кофеина, повишаващи енергията, без съответния срив.

В зеления чай матча има както обикновен кофеин, така и гореспоменатата аминокиселина L-Theanine и когато тези две химикали се комбинират, той наистина става мощен източник на енергия! L-теанинът забавя отделянето на кофеин в кръвта, което води до по-продължителна и по-постоянна енергия, която може да продължи до 6 часа, в сравнение с чаша кафе или сода, които са склонни да отделят кофеин по-бързо, след което се разсейва в рамките на един час.


5. Увеличава изпълнението на упражненията и възстановяването след тренировка

По-дълготрайното усилване на енергията от кофеин и L-Theanine може да осигури повече издръжливост по време на вашата тренировка.

Мощният антиоксидант катехин, открит в матча, помага на имунната система да намали възпалението в мускулите от оксидативен стрес по време на упражнения и това помага за възстановяване на мускула в дългосрочен план. Катехините също понижават нивата на лактат в кръвта и мускулите, като спират използването на глюкоза за енергия.


6. Подпомага здравето на кожата

Въпреки че има много ползи за здравето от поглъщането на матча зелен чай, неговите противовъзпалителни свойства от високото му съдържание на хлорофил също благоприятстват, когато се прилагат директно върху кожата! Не само матираната маска за лице може да помогне за облекчаване на незначителни слънчеви изгаряния, но също така може да осигури естествена UV защита за тези с чувствителна кожа (въпреки че винаги трябва да прилагате слънцезащитен крем за пълна защита). Съдържанието на полифенол в матча може да ви помогне да придадете на кожата си естествен блясък.

За да направите лесна мат маска за лице, просто смесете една чаена лъжичка прах от зелен чай с равни части суров мед и вода, за да създадете гъста паста. Нанесете равномерно пастата върху лицето си и след 15-20 минути отмийте. Тази маска не само ще ви помогне да извлечете всички предимства на матча, но и ще ви остави с прясно ухаеща кожа. Може да замените меда с кокосово масло.


7. Детоксифицира тялото

Яркият зелен цвят на матчата е резултат от високата концентрация на хлорофил. Хлорофилът не само осигурява наситено зелен цвят, но е и невероятен детоксикатор, който може да помогне за премахване на вредните токсини, химически и тежки метали от тялото ви.

Лесен начин да включите детоксикацията на тялото си последователно е да пиете чаша матча зелен чай ежедневно.


8. Ползи против стареене

Китайците отдавна вярват, че матча чай е “еликсирът на безсмъртието”.

Богатото ниво на антиоксиданти помага да се предотврати клетъчната дегенерация и преждевременното стареене. Неговите противовъзпалителни свойства се борят със стареенето на кожата, като я предпазват от UV увреждане и подобряват нейната еластичност.